Fűtőpanelek felszerelése

Norvég fűtés szerelése, optimális elhelyezése, beüzemelés

beha fűtőpanel falikonzollal,

A norvég fűtés szerelése,  elektromos norvég fűtőpanelek felszerelése, kis tömegük (súly) miatt gipszkarton falnál vagy fa lambériás falburkolatnál sem okoz különös gondot. A fali fűtőpanelek csomagjában van szerelőkeret vagy más néven fali konzol, melyet a falon rögzítve, arra felakasztható és fixálható maga a panel.

Itt normál gipszkartonhoz való nagy menetes tiplit használjunk, faburkolatnál a sima facsavar is elég.

Tégla vagy Ytong falnál általában 6mm-es tiplivel oldható meg a feladat egy egyszerű ütve fúró segítségével.

FŰTŐPANELEK FELSZERELÉSE – MAGASSÁG

Honlapjainkon illetve a webáruházunkban is mindig szerepel a fűtőpanelek optimális rögzítési magassága, azaz a padlószinttől a panel aljának a távolsága.

Ez általában 10-15 cm!

Miért is? Tudni kell, hogy a forgalmazott fűtőtestek nagy része elektromos konvektor, azaz ventilátor nélkül hozza mozgásba a levegőt a hideg és meleg levegő közti fajsúly-különbséget kihasználva.

Tehát nem mindegy, hogy ezt a hőáramlást milyen elhelyezéssel hozzuk létre. Rossz elhelyezéssel elsősorban a fűtőpanel saját termosztátját csapjuk be, minél feljebb helyezzük, annál magasabb hőmérsékletet mér és hamarabb kapcsol ki, mint szeretnénk.

Továbbá a fűtéssel létrehozott “levegő henger” is feljebb kerül, a lábunk hidegben marad. (fentről szívja be a hideg levegőt)

A termosztát hőérzékelője amúgy is a készülék alján van, hogy a feláramló meleg levegő ne csapja be a termosztátot, mi se csapjuk be rossz elhelyezéssel!

Tehát ezért nem megfelelő a fürdőszobai elhelyezésnél is sokat kérdezett hely, pl. a mosógép felett. Ha nincs hely a falon megfelelő magasságban, akkor csak infrafűtés vagy infra fűtőpanel használata jöhet szóba.

Norvég fűtőpanelek felszerelési iránya

CSAK VÍZSZINTESEN! Boltjainkba szinte minden nap feltett kérdés, hogy függőlegesen rakhatják-e a helyiségbe, mert a megfelelő teljesítményű panel csak így fér el. A komolytalan, de igaz válasz az, hogy igen, csak nem fog fűteni!

Függőleges elhelyezéssel a korszerű fűtőtest már be sem kapcsol, hiszen borulásvédelem van bennük az esetleges mobil elhelyezéshez. Ha ez nem működne, akkor az elfordításkor a norvég fűtőpanel is hasonlóan működne, mintha letakarnánk. A tervezett meleg levegő mennyiség nem tud kiáramlani, a készülék túlfűt és a termosztát azonnal kikapcsol.

Például szerelési utasítás Adax Neo panelhez: HASZNÁLATI (pdf)

Norvég fűtés felszerelés helye

A felszerelés irányát, magasságát már tudjuk. De nagyon fontos, hogy a szerelésnél vegyük figyelembe, hogy a fűtőpanelben nincs ventilátor, csak lágy hőáramlást tudunk létrehozni.

Azaz, ha sarokba tesszük, vagy a hőáramlást korlátozzuk egy bútor elé helyezésével, akkor bizony a konvekciós hőáramlás lelassul, leáll, a fűtőbetét túlfűt!

A termosztát pedig csak a fűtőpanel alján tudja mérni a hőmérsékletet, itt pedig ezt hamar eléri, ha a meleg levegő “megreked” a panel aljánál. (a termosztát érzékelője a fűtőpanel jobb alsó sarkában van.) A panel kikapcsol mielőtt a szobahőmérséklet eléri a kívánt komfort hőfokot! Tehát igyekezzünk minél nagyobb szabad teret adni a fűtőtestnek, előtte és bizony felette is!

Szerelési segítség

A norvég Adax Neo fűtőpanel dobozán belül, azt kinyitva találunk egy felszerelési sablont. Ha a fűtőpanelt kivéve a dobozt a falhoz toljuk és kinyitjuk a tetejét, a belső oldalon csak átjelölve a megfelelő helyen már fúrhatjuk is lyukakat a megfelelő magasságban! Még vízmérték sem kell.

Szaküzleteinket, Nordart kiemelt képviseleteinket itt találja: PHF szaküzletek

GARANCIÁLIS HIBÁK BEJELENTÉSE:

+3620 955 2629

Adax Neo, Adax Neo Wifi, Adax Clea Wifi, Glamox és Beha norvég fűtőpanelekre is 5 év cseregarancia vonatkozik, mely 8.000.-Ft/db áron további 3 évvel meghosszabbítható!