Milyen teljesítményű norvég fűtőpanel kell?

Norvég fűtés méretezés - Hány wattos norvég panel jó nekem?

hány wattos fűtőpanelt vegyek

Norvég fűtés méretezés. Milyen teljesítményű fűtőpanelt vegyek?

Hány wattos norvég fűtés jó nekem?  Melyik nem fogyaszt sokat? Nem baj, ha nagyobb teljesítményű panelt veszek, mint amit számoltam?

Ilyen kérdések merülnek fel a vásárlás során, miután a megfelelő fajta norvég fűtést, norvég fűtőpanelt már kiválasztottuk.

A legbiztosabb módja a  fűtési teljesítmény meghatározásának, ha van az adott lakásra  vagy házra gondosan kidolgozott energetikai számítás, mely a lehűlő felületek, hőszigetelések, ablakok, stb. függvényében meghatározza  az adott helyiség fűtési teljesítmény igényét a leghidegebb téli napokra.

Ez sajnos az esetek 95 %-ban általában nem áll rendelkezésre. 

Norvég fűtés méretezése tapasztalat alapján

Norvég fűtés méretezés, Adax, Glamox, Beha fűtőpanelek főfűtésre szükséges teljesítményének meghatározásakor a tapasztalatok alapján egy átlagosan hőszigetelt és nem nagy (max.3m) belmagasságú helyiségnél kiindulásképp elfogadható egy átlagos 30-35 Watt/légköbméter teljesítményigény. Ez átlagos 2,70 m magas helyiségnél kb. 100W/m2 lesz, így egyszerűbb is számolni.

Például egy normál belmagasságú (2,7m), egy külső fallal rendelkező 20 m2-es szobába a számolt 1890 W miatt egy db 2000 Wattos fűtőpanelt kell alkalmaznunk.

Fontos tudni, hogy ez a kiindulás inkább csak egy átlagszám, melyből pl. megtudhatjuk, hogy elég lesz-e a rendelkezésre álló Amper, szükséges-e hálózatfejlesztés, mielőtt egyáltalán elektromos fűtésben gondolkozunk.

Milyen teljesítményű fűtőpanelt vegyek fürdőszobába vagy az átlagosnál rosszabbul hőszigetelt helyiségebe? Itt már érdemes használni méretező kalkulátorunkat! De közelítésképp elmondható, hogy fürdőszobánál legalább 20% -ot kell rátennünk egy normál lakótér teljesítmény igényére, azaz jó szám, ha 45W/m3 szükséglettel szorzunk.

Rosszabb hőszigetelésű lakásnál, háznál ez a szám 50-60 W/m3 is lehet, főleg egy szigeteletlen , régi B30 falnál…

norvég panel méretezése
milyen teljesítményű fűtőpanelt vegyek

Elég az 1 fázis 32 A áramkapacitás a főfűtéshez? Kell a 3 fázis?

Elmondható, hogy a Magyarországon az ingyenesen rendelkezésre álló 32 Amper az alapfogyasztás mellett kb. egy 40-50 m2 lakás elektromos fűtésének kiszolgálására elegendő biztonságosan.

Vigyázni kell a méretezéssel, mert ha véletlenül alul méretezi a fűtőpanelt, tehát az nem tudja a kifűteni a helyiséget, akkor mindaddig folyamatosan fog működni a készülék, amíg nem éri el a beállított hőmérsékletet.

De mivel ezt nem képes elérni,  folyamatosan fog működni. Például ha egy helyiségbe kellene a 2000 W-os fűtőpanel, de csak 1000 W-osat szerelnek be, akkor a fogyasztás a 16 kWh helyett 24 kWh lesz a folyamatos működés miatt!!

A pontos fűtés teljesítményigényhez, a várható fogyasztás számításához tehát  forduljon hozzánk, keresse szaküzleteinket és elérhetőségeinket vagy használja az Önöknek fejlesztett  fűtési teljesítmény MÉRETEZŐ KALKULÁTORUNKAT!