Főfűtésre vagy csak kiegészítő fűtésre jó?

Főfűtés vagy kiegészítő fűtés?

Főfűtés vagy kiegészítő fűtés a norvég panelek erőssége

Főfűtésre is jó a norvég fűtőpanel vagy csak kiegészítő fűtésre? Gyakori kérdés ez érdeklődőinktől és későbbi vásárlóinktól.

Az egyszerű válasz erre az, hogy ha egy elektromos fűtőkészülék folyamatos használatra is alkalmas, nemcsak időnkénti fűtésre, akkor bármely „komolyabb” elektromos fűtőpanel alkalmas főfűtésre, természetesen megfelelő méretezés esetén. (Alulméretezett elektromos panel csak kiegészítésre jó vagy fűtésidény átmeneti időszakában, amikor nincs nagyobb hideg!

 A norvég fűtőpaneleket, a „legendás” norvég fűtést természetesen Norvégiában fejlesztették ki bő 60 éve, olyan időjárási körülmények között, ahol a megfelelő fűtés kiválasztása alapvető a nagy hidegek miatt.

Így már a kezdetektől fogva elsődleges, önálló, fő fűtésként tekintettek ezekre az elektromos fűtőpanelekre. A mai napig a skandináv ország háztartásainak legnagyobb részében ezt paneles főfűtési módot alkalmazzák, egyszerűsége, könnyű kezelhetősége és hosszú élettartama miatt is. Európában nemcsak északon, hanem akár Franciaországban, Németországban sőt Szlovákiában is lépten-nyomon különböző típusú elektromos fűtőpanelekbe botlunk.

Önálló vagy főfűtés fogalma

Amikor csak és kizárólag egyféle, esetünkben csak norvég fűtőpaneleket használnak egy lakás vagy egyéb ingatlan esetében. Nincsen tehát semmilyen más fűtési megoldás, a főfűtés teljesen önállóan képes kifűteni az adott épület összes helyiségét.

Adax Clea wifi főfűtésre

Elektromos kiegészítő fűtés

Kiegészítő fűtés lakásba vagy gyerekszobába akkor merül fel elsősorban, amikor a már meglévő fűtésrendszerünk alulméretezett radiátora nem képes a kívánt hőfokra fűteni a szobahőmérsékletet.

Tipikus probléma ez kisgyermek érkezésekor. Ilyenkor csak annyi teljesítmény szükséges, hogy a már valamennyire felmelegített szoba hőmérsékletére ráemeljünk néhány fokot! 

Sokszor mi ilyenkor is a főfűtéshez szükséges teljesítményt javasoljuk, amely például átmeneti fűtési időszakban is jól használható, amikor nem működik például a központi fűtéses rendszer. (takarékosabb)

További igények kiegészítő fűtésre:

Hozzáépítés, bővítés

Ha egy már meglévő és kész (üzemelő) fűtésrendszerű ingatlanhoz hozzáépítenek egy vagy több szobát, akkor általában túl drága és bonyolult lenne a meglévő fűtési rendszert átalakítani az új igények és teljesítményszükséglet szerint.

Ilyenkor  a kézenfekvő megoldás egy olyan központi fűtéstől független  kiegészítő fűtés alkalmazása egyszerűsítheti le, melynek használatával semmilyen plusz átalakítást nem kell végezni.

Ez valójában nem is kiegészítő fűtés, hiszen az adott helyiségben főfűtésként működik majd

Alulméretezés

Előfordulhat, hogy az ingatlan  fűtésrendszere alul lett méretezve, tehát a helyiségben lévő radiátor vagy meglévő padlófűtés nem tudja azt a hőmérsékletet biztosítani, amire szükség van. Ez manapság egyre nagyobb probléma az alacsony hőmérsékletű előremenő vízzel működő kondenzációs kazánoknál is, mert így alulméretezetté válnak a radiátorok sokszor. Ilyenkor a norvég fűtőpanel használata nagyon leegyszerűsíti a megoldást.

Megfelelő méretű kiegészítő fűtésként alkalmazott norvég fűtőpanel pontosan annyit emel rá a másik fűtés által előállított hőfokra, amennyi szükséges.

Fa- és vegyestüzelés kiegészítő fűtése

Gyakori eset, hogy a ház cserépkályháját vagy egyéb kályháját senki sem rakja meg éjszaka vagy napközben, munkaidőben. Egy norvég panel kiegészítő fűtéses használata normális hőfokon tudja tartani addig a helyiség hőmérsékletét, amíg be nem indul a fatüzelés újra. Senki sem szeret egy hideg házba hazamenni, vagy arra ébredni, hogy kihűlt a szoba.

Egy kiegészítő fűtési megoldás tehát ilyenkor is jó szolgálatot tesz.

Adax Neo norvég panel főfűtésre

Kiegészítő fűtés szerepe a rezsi csökkentésénél

Főfűtés vagy kiegészítő fűtés? Mióta beütött az energia árának óriási növekedése és ezzel párhuzamosan a különböző szorzóval emelkedő gáz és elektromos áram ár, rendkívüli módon megnövekedett a kiegészítő fűtést keresők száma.
Miért is?

Azt leszögezhetjük, hogy aki többet fogyaszt a megállapított határnál, annak egyértelműen a villanyfűtés, valamely elektromos fűtésfajta használata a gazdaságosabb a gázzal szemben!

A kézenfekvő megoldás, hogy a gázfűtést korlátozzuk a túlfogyasztási határig és a maradék szükséges energiát valamilyen elektromos fűtéssel pótoljuk. Ez úgyis megoldható, hogy egyes helyiségeket teljesen kizárunk a központi fűtésből a radiátor elzáró szelepével és pl. a radiátor elé egy szobához méretezett (főfűtésre) fűtőpanellel fűtünk, amely saját termosztátjával mindentől függetlenül korrekt fűtést ad.

A másik megoldás – itt kerül előtérbe a kiegészítő fűtés -, hogy központi fűtésnél a központi termosztátot hagyjuk normálisan működni (pl. 22 C fok),  az egyes radiátorokat teljesítményét a szelep visszafojtásával  korlátozzuk, hogy csak pl. 15 C fokra legyenek képesek melegíteni a helyiséget – mintha az egyes radiátorok alulméretezettek lennének -, és a 20-22 C fok eléréséhez szükséges maradék energiát adja majd egy-egy fűtőpanel. Ilyen esetben a központi fűtés termosztátjával azonos térbe ne tegyünk panelt, valamint értelemszerűen kisebb teljesítményű elektromos fűtőpanelek is elegendőek lehetnek a kiegészítő fűtésre.

A választásnál gondoljunk arra is, hogy az elektromos fűtőpanelek, konvektorok teljes értékű fűtést adnak megfelelő méretezéssel, ha véletlenül nincs gáz ….

(Cikkünk a futes1x1.hu oldalunkról származik)

norvég fűtőpanel gyerekszobában

Mikor is jó még a norvég fűtés? Napelem többlet-termelés

Az utóbbi pár évben rohamléptekkel terjedtek el hazánkban is a háztartási méretű fotovoltaikus (napelemes)rendszerek. Sok ügyfél keres meg azzal, hogy  többlettermelését szeretné elfogyasztani, és kiegészítő fűtésként vásárol 1-2 fűtőpanelt. Így a fűtés átmeneti időszakában nem kell bekapcsolniuk a fő fűtési rendszerüket és így az egész házat feleslegesen fűteni, ha csak pár szobában szeretnének kellemesebb hőmérsékletet.

És el is érkeztünk a fő kérdéshez: vajon mire alkalmas inkább ez a megoldás? Melyik szerep az, amelyikre inkább használják Magyarországon ezt a rendszert?

A norvég elektromos fűtőpanelek teljesen önálló fűtésre lettek tervezve, azóta is ez az elsődleges felhasználási módjuk.

Tapasztalataink szerint is itthon elsősorban önálló megoldásként számolnak velük ügyfeleink. Ezen kívül természetesen a fenti esetekben kiegészítő fűtésként is remekül használhatók.