Norvég panel működési elve

norvég panel működése

Norvég panel működési elve. Hogyan is működik egy elektromos norvég fűtőpanel? Hogyan fűti be a helyiséget, amikor ventilátor sincs benne?

Minden norvég panel belsejében a készülékház alsó részén van elhelyezve rugalmas felfüggesztéssel a képen is látható kerámiamagos fűtőbetét. Ez a fűtőbetét a közbeszéddel szemben nem teljesen kerámia, hiszen csak a fűtőbetét közepén lévő csőben futó fűtőszál körül van kerámia, mely arra hivatott, hogy a hőenergiát egyenletesen adja át a lamellás alumínium szerkezetnek.

Norvég panel működési elve – hogyan fűti be a szobát?

 A fűtőbetét a norvég paneleknél és például a Noirot fűtőpaneleknél is „X” keresztmetszető, az adott hosszban pedig igyekeznek minél nagyobb alumínium felületet „összezsúfolni”, hogy a hőátadás nagy hatásfokú legyen.

Az elektromos panel alján elhelyezkedve a nagy lamellás alumínium felület a levegővel érintkezve melegíti a levegőt, mint hőközvetítő közeget.

A meleg levegő a könnyebb fajsúlya miatt felfelé áramlik a készülékházban, majd a norvég panel felső nyílásán kilép. A helyére pedig az alsó légbeszívó nyíláson beáramlik a hideg levegő. A hőátadás folyamatos.

A norvég panel működési elve a szobán belül egyszerű. A panelt a fal mellett vagy falon elhelyezve a szobán belül létrejön a konvekciós fűtés vagy más néven hőáramlásos fűtés.

A szoba minden részét pedig egy finoman áramló meleg levegő henger fűti be teljesen.

konvekciós fűtés a norvég paneleknél
norvég fűtés hálószobában

A levegő henger ahogy kilép a panelből, először természetesen felfelé áramlik, majd a mennyezet alatt indul a helyiség másik oldala felé.  A fent leírt hőáramlás nem kényszerszellőzés, így finom, komfortos, nem zavaró. Egyszerűen csak meleg levegőt keringet a helyiség minden részébe. Mivel nincs durva ventilátorunk, így természetesen figyelnünk kell a megfelelő elhelyezésre is, hiszen például egy sarokba vagy bútor alá beszorítva a hőáramlás gátolt, így nem fog fűteni megfelelően.

A norvég fűtőpanel tehát úgy működik,  úgy fűti be a szobát, hogy benne nincs ventilátor, így nincs zaj sem a fűtés közben. 

Akkor mi is valójában a norvég panel?

A szaküzleteinkben is be szoktuk mutatni a norvég panel működési elvét. A fűtőpanelek mellett bizony csak a panel fölé téve a kezünket érezzük a meleget, kicsit távolabb állva nincs melegérzet. A fűtőtest nem sugároz semmilyen meleget, egyszerűen csak a levegőt melegíti fel.

Nem lesz plusz kellemes meleg érzet, mint például egy kandalló vagy cserépkályha előtt ülve.

Tehát a norvég fűtőpanel működését és fűtési mechanizmusát tekintve egy egyszerű konvektor!

Azaz az itthon elterjedt fűtőpanel elhelyezés alapvetően hibás, hiszen a fűtőpanel már infrafűtéssel is dolgozik a konvekciós fűtés mellett.

A fűtések fajtáiról itt írtam hosszabban: FŰTÉSFAJTÁK

Így aztán hiába keresnek nálunk vagy bárhol norvég infrapanelt, norvég fűtőpanelt, a forgalmazott ADAX, GLAMOX, BEHA, NOBO paneleknek semmi köze ezekhez.

A legnagyobb hiba az elnevezésekben amivel mostanában találkoztam, az kétségkívül az, hogy egy forgalmazó egyenesen norvég radiátor elnevezéssel reklámozza termékeit. Micsoda? A norvég panel nem elég, hogy nem sugároz meleget, de nem is tárolja a hőt, ami egy elektromos radiátor ismérve.

A radiátor elnevezés eleve azt jelenti, hogy a hő sugárzás során adódik át közvetlenül a környezetnek. Hőradiáció – hősugárzás. Na ez nincs a norvég panelben, de ettől még természetesen remek elektromos fűtőkészülék.

Persze itthon a sarokcsiszolót is flexnek hívjuk, de legalább írott formában tartsuk már magunkat a helyes elnevezésekhez! 🙂

Hogyan működik a norvég panel, hogyan vezéreljük, miért is jó gázfűtés helyett?

Az addig rendben is van, hogy a norvég panel működés közben miként juttatja el a meleget a helyiségünk minden részébe. De folyamatosan megy? Hiszen akkor rendkívül sokat fogyasztana és nem is lenne a kívánt szobahőmérséklet a helyiségben.

Bizony: A kerámiamagos fűtőbetét által létrehozott meleg készítését vezérelni kell! Minden norvég fűtőpanel saját, beépített termosztáttal van ellátva, amely egy komoly szobatermosztáthoz hasonlóan működik

Adax wifi termosztát

Amint a hőmérséklet a beállított hőfokon kicsit túlmegy, akkor kikapcsol, ha kicsit alámegy, akkor bekapcsol. Ez a hőfokmérték (hiszterézis) általában 0,3 – 0,5 C fok. Azaz például egy 22 Cfokra beállított termosztát 21,5 – 22,5 C fok között tartja a szoba hőmérsékletét.

Nem időkapcsoló van benne, hanem precíz, általában napi/heti programozásra képes termosztát, mely bizonyos fűtőtesteknél WIFI eléréssel távolról is vezérelhető.

A norvég panelek működése folyamán tehát nincs teljesítmény vezérlés. A termosztát ki- és bekapcsolgatva tartja a hőmérsékletet, azaz például egy Adax Neo Np20 fűtőpanel vagy nulla vagy 2000W teljesítményhez szükséges ampert (8,8A) vesz fel, amíg működik.

A komforthoz hozzátartozik a csendes működés. Ahogy írtuk is, fűtőbetét is rugalmas rögzítésű, így a hőtágulásból, a készülékház más hőmozgásából származó pattogás is kizárt.

A fűtőbetét túlfűtés elleni védelemmel ellátva előzi meg a por és egyéb anyagok égését, az egészségre káros anyagok létrehozását.

norvég panel hogyan működik

Norvég panelek előnyei röviden

Viszonylag alacsony beszerelési költséggel rendelkeznek, és nincsenek karbantartási költségeik, mint például a gázfűtési rendszereknek vagy a kazánoknak.

Emellett az egyedi hőszabályozás lehetővé teszi a fűtési költségek pontosabb ellenőrzését, így a felhasználók pénzt takaríthatnak meg..

Energiahatékonyság: Mivel a fűtési energia elektromos áram formájában érkezik, nincs energiaveszteség a közvetítő közeg által (pl. víz vagy levegő), mint a hagyományos fűtési rendszerek esetében.

Ez azt jelenti, hogy az elektromos konvektorok hatékonyabban használják fel az energiát, és kevesebb energiaveszteséggel járnak.

Egyedi hőszabályozás: Az elektromos fűtőpanelek és konvektorok beépített termosztattal rendelkeznek, amely lehetővé teszi a hőmérséklet pontos beállítását.

Ez lehetővé teszi, hogy minden helyiségben egyedi hőmérsékletet állítsunk be, ami nagyobb kényelmet biztosít az egyéni igényekhez és preferenciákhoz

Könnyű telepítés és használat: Az elektromos konvektorok könnyen telepíthetők és használhatók. Nem igényelnek csővezetékeket vagy komplex rendszereket, mint például a radiátoros fűtés vagy a padlófűtés.

Egyszerűen falra kell szerelni, csatlakoztatni a villamos hálózathoz, és már használatra kész is.